Strona główna Dom Jak zrobić krochmal – co warto wiedzieć?

Jak zrobić krochmal – co warto wiedzieć?

1222
0

Krochmalenie materiałów jest znane i wykorzystywane od dawna. Dzięki temu zabiegowi tkaniny są  wygładzone i usztywnione. Można kupić gotowy środek lub przygotować krochmal w domu, w bardzo prosty sposób, odpowiednio dobierając proporcje.

Krochmal – co to takiego?

Jest to mieszanka wody z roślinną skrobią. Ma konsystencję kisielu, którą stosuje się po praniu lub podczas płukania. Po czym tkaninę trzeba nieco wysuszyć i wyprasować.

Na rynku dostępny jest krochmal w sprayu – bardzo wygodna opcja. Wystarczy potrząsnąć butelką i rozpylić środek. Większość jednak wybiera tradycyjną metodę, czyli moczenie ubrań, czy innych rzeczy w misce z domową, własnoręcznie przygotowaną mieszanką.

Jak zrobić krochmal z mąki ziemniaczanej?

Składniki:

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 litr wody.

Jak przygotować krochmal?

  1. Z 1 litra wody odlać pół szklanki, resztę wlać do garnka.
  2. Zagotować wodę.
  3. 2 łyżki mąki ziemniaczanej wymieszać w pozostawionej wodzie. Mieszanka wyglądem powinna być zbliżona do koloru mleka.
  4. Zdjąć garnek z gazu, powoli wlać wodę z mąką, energicznie mieszając. Pilnować, by nie zrobiły się grudki.

Warto wiedzieć

Dobrze jest pamiętać, że do krochmalenia obrusów, czy pościeli należy przygotować krochmal z 1 łyżki mąki i jednego litra wody, a do krochmalenia ubrań – z 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej połączonej z 1 litrem wody.

Krochmal z ryżu – jak przygotować?

Składniki:

  • 4 łyżki ryżu,
  • 2 litry wody.

Sposób przygotowania:

  1. Zagotować wodę.
  2. Wrzucić ryż, ugotować go.
  3. Odcedzić ryż, a wodę z gotowania  wykorzystać do krochmalenia.

Warto pamiętać

Aby wykrochmalić obrusy albo pościel należy:

  •  2 szklanki wody wymieszać z 1 szklanką krochmalu z ryżu.

Do wykrochmalenia ubrań natomiast:

  • 4 szklanki wody połączyć z 1 szklanką krochmalu z ryżu.

Krochmal z cukru – jak zrobić?

Jak wyżej wspomniano krochmal przygotowywany jest poprzez połączenie wody ze skrobią roślinną. Cukier do tej grupy nie należy, jednak używa się go to usztywniania np. robótek szydełkowych.

Do jego przygotowania potrzebne są:

  • 4 łyżki cukru,
  • 4 łyżki wody.

Sposób przyrządzenia:

  1. Zagotować wodę.
  2. Dodać cukier, rozpuścić go.
  3. Ostudzić trochę przygotowaną mieszankę, a następnie włożyć do niej rzeczy do usztywnienia.

Krochmalenie – kiedy go nie stosować?

Zabieg ten jest bardzo pracochłonny. Należy wiedzieć, że krochmal wpływa na rozwój roztoczy na powierzchni materiału ,dlatego też alergicy powinni go unikać. Lepszą opcją będzie dla nich samo prasowanie. Nowoczesne żelazka posiadają funkcje pary, przez co krochmalenie jest zbędne. A po wyprasowaniu materiał jest odpowiednio wygładzony.

Mimo powyższego – zwolenników krochmalenia nie brakuje. W domowych warunkach, w łatwy sposób mogą przygotować swój krochmal. Nie ma więc konieczności kupowania gotowych mieszkanek, co zapewne dla niektórych jest bardzo wygodne.

Więcej na temat krochmalu na stronie https://www.4katy.com.pl/dom/jak-zrobic-krochmal

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Przeczytaj poprzedni wpis:
Balkon francuski

Paryż, Marsylia, Lyon... O tych miastach słyszał prawdopodobnie każdy z nas. Słyną one przede wszystkim z wytwornej, gustownej i eleganckiej...

Zamknij