blat kuchenny

Dobry blat w kuchni powinien być estetyczny i praktyczny, komponować się z resztą kuchennych mebli, oraz sprzętów, a także nie wymagać skomplikowanej pielęgnacji. Naturalnie o blacie powinno się decydować jeszcze przed meblowaniem kuchni, aby mieć pewność, że wszystkie elementy będą do siebie pasować.

Podstawy aranżacji blatu w kuchni

Mieszanie różnych rodzajów drewna, czy odmiennych materiałów dla blatów może wyjść różnie w kuchni. Trzeba też pamiętać jaki kształt ma mieć blat. Jeśli planujemy kuchenną wyspę, albo chcemy zrobić kuchnię otwartą na salon, trzeba mieć na uwadze, że blat będzie bardzo widoczny. Możemy go wykorzystać wybierając lustrzane powierzchnie, wówczas optycznie powiększymy niewielkie pomieszczenie. W przypadku kuchni połączonej z salonem warto rozważyć ciemniejszą kolorystykę, dzięki temu elementy kuchni nie będą nas rozpraszać podczas odpoczynku. Natomiast wysoki kontrast między poszczególnymi elementami szafek i blatów sprawi, że kuchnia wyda się bardzo elegancka i atrakcyjna. Dobrze też zachować zasadę, że jeśli ściany w kuchni mają wyrazisty odcień, blaty powinny być bardziej stonowane, aby nie otrzymać efektu zlania się wszystkiego w nieczytelny bałagan.

Materiał, czyli drewno, kamień, lub płytki ceramiczne

Z pewnością najbardziej uniwersalne jest drewno. Buk, lub dąb świetnie spiszą się do wnętrza rustykalnego, natomiast nowoczesna kuchnia świetnie współgra z raczej gładkim drewnem klejonym. Należy tylko pamiętać, że drewno musi być odpowiednio zabezpieczone, aby dobrze znosić plamy, gorąco i inne trudne warunki w kuchni. Czasami będzie to wymagało użycia oleju, lub polakierowania, aby przeciwdziałać utrwalaniu plam. Nie ma jednak sposobu, by całkowicie zabezpieczyć drewno przed wysoką temperaturą.

Innym pomysłem może być blat z kamienia. Ma on swoje wielkie plusy, jest wytrzymały, możemy na nim kroić i nie obawiać się nawet o to, że uszkodzi go wysoka temperatura. Raczej nie niszczy się wraz z upływem czasu, ale jeśli zajdzie taka potrzeba można go odnowić. Niestety jest to dość drogi luksus, chociaż można zdecydować się na zamiennik w postaci blatów z konglomeratów, tzn. mieszanek minerałów. Są one podobnie odporne na zarysowania i można je w razie potrzeby odnowić. Należy tylko pamiętać, że przy tego typu blatach potrzebne będzie fachowe wsparcie podczas montowania.

Jest jeszcze trzecia popularna i praktyczna opcja, czyli płytki ceramiczne. Podobnie jak przy kamieniu otrzymamy powierzchnię odporną na wysoką temperaturę i lżejsze uszkodzenia, a także wytrzymującą działanie środków chemicznych. Takie płytki kładzie się na wodoodporną płytę wiórową i dodaje odpowiednio wytrzymałą na ciecze fugę. Opcjonalnie można też użyć specjalnych listew, żeby zabezpieczyć brzegi blatu.

Na co zwrócić uwagę?

Trzeba pamiętać, że blat musi być wytrzymały, ostatecznie nie będzie tylko ozdobą, to główne miejsce do pracy w kuchni. Taka powierzchnia musi być również wodoodporna i łatwa do czyszczenia. Naturalnie dobrze, żeby nie zbierała kurzu i nie wchłaniała zapachu, ani żadnych barwników.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here